تاریخچه ماساژ رفلکسولوژی
رفلکسولوژی در سال ۱۹۱۳ توسط William H. Fitzgerald, M.D (1872-1942) متخصص گوش، حلق و بینی و Edwin F. Bowers به ایالات متحده معرفی شد. در دهههای ۱۹۳۰ و ۱۹۴۰ یونیس دی. اینگام (۱۸۸۹-۱۹۷۴)، پرستار و فیزیوتراپیست، ادعا کرد که پاها و بهویژه دستها حساس هستند و کل بدن را به صورت «رفلکسهایی» روی پا ترسیم کرد و نام «زون درمانی» را به بازتابشناسی (رفلکسولوژی) تغییر داد.
تعریف رفلکسولوژی
رفلکسولوژی که به عنوان منطقه درمانی نیز شناخته می شود، یک عمل پزشکی جایگزین است که شامل اعمال فشار به نقاط خاصی روی کف پا، گوش و دست است. این کار با استفاده از تکنیک های ماساژ شست، انگشت و دست بدون استفاده از روغن یا لوسیون انجام می شود. این بر اساس یک سیستم شبه علمی از مناطق و نواحی بازتابی است که ظاهراً تصویری از بدن را روی پاها و دستها و گوش ها منعکس میکند، با این فرض که چنین کارهایی روی پاها و دستها و گوشها باعث تغییر فیزیکی در نواحی ظاهراً مرتبط بدن میشود.
دپارتمان بهداشت دولت استرالیا رفلکسولوژی را اینگونه تعریف می کند: «سیستم اعمال فشار، معمولاً به پاها، که پزشکان معتقدند انرژی را تحریک می کند و «انسداد» را در مناطق خاصی که باعث درد یا بیماری می شود، آزاد می کند.
نحوه اثر گذاری در ماساژ رفلکسولوژی
نحوه اثرگذاری رفلکسولوژی در بدن اینگونه است که نواحی مشخصی از پا، دست یا گوش با اندام ها و سیستم های مختلف بدن مطابقت دارد. اعتقاد بر این است که فشار وارد شده به این نقاط باعث آرامش و التیام ناحیه مربوطه بدن می شود.
بیشترین اثربخشی رفلکسولوژی بر روی بیماریهای اعصاب و روان است. اما بمنظور کاهش دردهای با منشا ناشناخته و همچنین بهبود وضعیت گوارشی و بیماریهای زنان نیز بسیار کارایی دارد.
رفلکسولوژیست ها بدن را به ده ناحیه عمودی مساوی تقسیم می کنند، پنج ناحیه در سمت راست و پنج ناحیه در سمت چپ. سپس با توجه به شرح حال بیمار و معاینات فیزیکی لازم و نیز بررسی آزمایشات توسط پزشک، نحوه رفلکسولوژی و تعداد جلسات تعیین میگردد.