طب سنتی ایران درست است که ریشه در طب کهن این مرز و بوم دارد اما با توجه به دستور سازمان جهانی بهداشت، امروزه دوباره مورد توجه جامعه علمی و وزارت بهداست قرار گرفته و بصوزت کاملا دانشگاهی و علمی مورد بررسی قرار گرفته و دستور العملهای مبتنی بر شواهد آن مورد استفاده قرار گرفته است. اولین گروه پزشکان علاقمند پس از قبولی در آزمون رسمی وزارت بهداشت در سال ۱۳۸۶ در دامشکده طب سنتی دانشگاه غلوم پزشکی تهران شروع به آموزش، پژوهش و تجربه دزمانهای ایمن زیر نظر افراد خبره و با تجربه از قبیل مرحوم دکتر سید محمد اصفهانی (دکترای تغذیه)، مرحوم دکتر غلامرضا امین (دکترای گیاهشناسی)، آقای دکتر محسن ناصری (پزشک و داروساز) و اساتید مجرب در درمانهای طب سنتی از قبیل استاد اسماعیل ناظم و استاد محمد عبادیانی قرار گرفتند.
طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی (WHO)، طب سنتی «مجموعهای است از دانستهها، مهارتها و اعمال است که بر پایهٔ
نظریهها، باورها و تجربههای بومی فرهنگهای مختلف انجام میشود، خواه قابل شرح باشد یا نباشد، که در بهداشت و نیز پیشگیری،
تشخیص، بهبود و مداوای بیماریهای جسمی و ذهنی مورد استفاده قرار میگیرد.
ویژگیهایی از قبیل میزان سوخت و ساز بدن، استعداد چاقی و لاغری، میزان و کیفیت خواب، خلق و خو، سرعت انجام حرکات، دمای بدن، استخوان بندی و میزان عضله و چربی بدن، رنگ پوست و وضعیت موها، تمایلات غذایی و … ویژگیهایی خاصی است که از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است. در طب سنتی این ویژگیها تحت عنوان مزاج شناخته میشوند.
متخصص طب سنتی با بررسی تمام موارد فوق به شناخت مزاج می پردازد و در هر جایی که مشکل یا اختلالی وجود داشته باشد با اراِئه دستورات مناسب مزاج هر فرد و بر اساس بهترین اصول سبک زندگی هر فرد دستورالعمل های تنظیم مزاج را تجویز میکند.
متخصص طب سنتی در ابتدا به ارزیابی تمام ارگانهای بدن پرداخته و ضمن شناسایی مزاج هر عضو به بررسی سلامتی و نحوه عملکرد آنها نیز توجه کامل میکند. (لازم به توضیح است که در صورت نیاز آزمایش و یا سایر اقدامات پارا کلینیک را تجویز مینماید). سپس با بررسی دقیق سبک زندگی بخصوص نجوه تغذیه و خواب و ورزش برنامه ای کامل بمنظور تنظیم مزاج آماده کرده و در صورت نیاز داروهای گیاهی که بیشتر در قالب عرقیجات، دمنوشها و یا شربت و کپسول است تجویز میگردد.
متخصص طب سنتی در طی ویزیتهای دوره ای منظم (بر حسب بیماری از دوهفته تا سه ماه یکبار) پیشرفت روال سلامتی بیمارش را تا رسیدن به سلامتی کامل مورد بررسی و حمایت قرار میدهد.
چه بیماریهایی با طب سنتی قابل درمان است؟
متخصص طب سنتی درحوزه تمام بیماریهای مزمن با بررسی مزاج فرد و همچنین مزاج بیماری ایجاد شده به تنایی یا با همراهی سایر همکاران در حوزه طب رایج کمک زیادی به درمان میکند. میتوان گفت بجز بیماریهای حاد و عفونی از قبیل انواع عفونتهای شدید، سکته قلبی و مغزی، اختلالات عروقی حاد و یا تصادفات و حوادثی که نیازمند جراحی هستند سایر بیماریها از اقدامات حمایتی، دستورات غذایی، تنظیم مزاج و اقداماتی از قبیل بادکش، ماساژّ حجامت زالو و فصد نتیجه خوبی بدست می آورند. البته لازم به ذکر است که چنانچه متخصص طب سنتی لازم ببیند حتما بیمار را جهت ویزیت و اقدامت درمانی به همکاران طب رایج ارجاع خواهد نمود.
از مهمترین بیماریهای قابل درمان با طب سنتی به موارد زیر اشاره میکنیم:
بیماریهای گوارشی: نفخ، ریفلاکس، یبوست، همورویید، روده تحریک پذیر، کبد چرب
بیماریهای اعصاب و روان: سردرد، اضطراب، حملات اضطرابی (پانیک اتکت)، افسردگی، مشکلات خواب
بیماریهای زنان: کیست، فیبروم، اختلالات عادت ماهیانه، ناباروری، حمایت های تغذیه ای و یا درمان مشکلات مربوط به دوران بارداری و شیردهی
بیماریهای سیستم اسکلتی: روماتیسم، کمردرد، سیاتیک، پوکی استخوان
سایر بیماریها: چاقی و لاغری، چربی خون بالا، دیابت، فشارخون